Landelijke Pastorale Dag 2017

‘Bewogen en betrokken, pastoraat met hart en handen’ – thema van de 6e Landelijke Pastorale Dag


Op 1 april 2017 werd in Gouda de 6e Landelijke Pastorale Dag gehouden. Het thema voor deze dag luidde ‘‘Bewogen en betrokken, pastoraat met hart en handen’’. Pastoraat heeft alles te maken met aandacht. Als je de ander echt ziet, laat je je raken en kom je in beweging. Met een luisterend oor, een oog dat ziet en een hart dat geraakt wordt. In dit betrokken omzien naar elkaar raakt pastoraat aan diaconaat, raakt het woord dat je spreekt aan de hand die je uitsteekt.

In het maartnummer 2017 van Ouderlingenblad leidde Janet van Dijk het thema in met het artikel: ‘Bewogen en betrokken’.
(Dit artikel is hier terug te lezen.)

 

Inleider op de dag was prof. dr. Herman Noordegraaf, bijzonder hoogleraar diaconaat aan de Protestantse Theologische Universiteit. Voor de Protestantse Kerk houdt hij zich onder meer bezig met een onderzoek betreffende ‘Zorgzame Kerk’, waarvoor plaatselijke gemeenten op zoek zijn naar een nieuwe rol in de participatiesamenleving. Met name op dit terrein raken pastoraat en diaconaat elkaar.
Na zijn inleiding was er een ruim aanbod van workshops in drie rondes, en een markt met boeken, materiaal en informatie van diverse organisaties.

De workshops waren onderverdeeld in categorieën; er was keuze uit meer beschouwende workshops naast bijvoorbeeld creatieve, praktische en verdiepende workshops.

De Landelijke Pastorale Dag is een samenwerking tussen
de Protestantse Kerk en Ouderlingenblad.